Rottweiler Mama Seçimi

İki şirin boxer sahibi bir dostum bir sohbet sırasında anlatmıştı. Bundan birkaç sene önce günün birinde köpeklerin her ikisi de birden bire vücutlarını delmek istercesine sert şekilde kaşınmaya , tüyleri üzerindeki çeşitli noktaları ısırmaya başlamışlar, öyleki vücutlarında yaralar açılmaya başlamış. Neyin buna sebep olduğunu anlayamayan arkadaşım öncelikle köpekleri temizleyip yaralarının ilk bakımını yapmış ve panik içerisinde hemen veterinerine koşmuş. Veterineri boxerları muayene ettikten sonra arkadaşıma endişelenmesi gereken bir şey olmadığını söylemiş ve sormuş “Bu aralar köpeklerinizin mama cinsini değiştirdiniz değil mi ?” Yanıt “Evet” idi. Arkadaşım o güne kadar mamanın köpeklerinin sağlığı üzerinde bu kadar ciddi etkileri olduğunu bilmiyordu. Yo aslında bunu biliyordu ama hiç aklına getirmemişti. Bunun üzerine arkadaşım köpek mamaları üzerine daha fazla bilgi sahibi olmak için kendi çapında bir araştırmaya başladı, birkaç kitap satın aldı .

İşte onun bana aktardığı bir kaç önemli not :

-Neden bu kadar çok çeşitli köpek maması var ?
Çeşitli mamalar çeşitli beslenme ihtiyaçları farklılıkları sebebiyle mevcuttur. Örneğin yavru, gelişmekte olan ve yetişkin köpekler için beslenme , mineral ve vitamin ihtiyaçları farklıdır. Aynı şekilde farklı koşullar için farklı mama seçenekleri söz konusudur, örneğin oburluk, çok fazla enerji harcama, alerjik durumlar ve hastalık sonrası iyileşme dönemi bu farklı koşullar içerisinde sayılabilir.

-Pahalı ve ucuz mamalar arasındaki fark nedir ?
Yüksek maliyetli bir köpek maması genellikle daha kalite bileşenler kullanılarak üretilmiştir. Daha az katkı ve dolgu malzemesi içermektedir ve daha iyi koşul ve tekniklerle işlenip üretilmiştir. İşin doğrusu düşük kaliteli ucuz bir mamaya kıyasla köpeğiniz yüksek kaliteli bir mamanın daha az miktarı ile doyacaktır. Şu benc bir gerçektir ki, pet mamasında daima ödediğinizin karşılığını alırsınız.

-Kuru, konserve ve yarı-yaş mamalar arasındaki fark nedir ?
Kuru mamalar gevrek ve kıtır kıtırdır ve köpeğinizin dişlerininde temiz kalmasını sağlarlar, daha fazla tahıl lifi içerirler. Saklanmaları ve dayanımları daha uygun ve kolaydır ve maliyet açısından daha elverişlidirler. Konserve mamalar nemlidir ve daha fazla et içerirler ve neredeyse köpeklerin hemen hemen hepsi için kuru mamaya göre çok daha lezzetlidirler. Konserve mamalar da uzun süre saklanabilirler. Ama aklınızda bulunmalı ki, eğer köpeğinizi aynı anda farklı farklı konserve tipleri ile beslemek istiyorsanız , bir konserve mamanın bir kez açıldı mı kısa süre içerisinde tüketilmesi gerektiğinin farkında olmalısınız. Yarı-ıslak mamalar genellikle daha fazla tuz ve şeker içerirler ve açılmamış bir paket oldukça uzun süre dayanabilir.Bu tip mamalar kuru tip mamalardan daha pahalı olmakla birlikte konserve mamalara göre daha ucuzdurlar.

-Köpek mamasının dayanım süresi ne kadardır ve tarihinin geçip geçmediğini nasıl anlarım ?
İçerilerinde kullanılan koruyucu maddelerin cinsine , üretim ve işlenme biçimlerine ve ambalaj kalitesine göre çeşitli köpek mamalarının farklı taze kalma süreleri vardır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli şey asla ve asla köpeğinize tarihi geçmiş mama vermemeniz gerektiğidir . Aslına bakarsınız her zaman genel tecrübenize danışın ve köpeğinize bozuk kokan mama vermeyin.

-Köpeğimi hangi sıklıkta beslemeliyim ?
Bu sorunun yanıtı da köpeğinizin yaşı ve durumu ile çok ilgilidir. Ama bir çok uzmanın birleştiği genel konu 4 aylığa kadar olan yavru köpeklerinizi günde 3 kere beslemeniz gerektiğidir. Dört aydan sonra öğün sayısını ikiye düşürmek gerekir (sabah ya da akşam). Onsekiz aydan yaşlı köpekleriniz için ise günde bir büyük öğün ve arada 1 tane küçük öğün ya da kraker tarzı şeyler uygun olacaktır.

-Köpeğim patisini ve kuyruğunu çiğniyor , bunun beslendiği mama ile ilgisi olabilir mi ?
Patinin ve kuyruğun çiğnenmesi alerjik durumun iki tipik göstergesidir ve bu kullandığınız mama ile ilgili olabilir. Biftek, tahllı ve sütlü mamalardaki kimi katkı maddeleri bu tür alrjilere sebep olabilir , yapacağınız ilk iş köpeğinizi veterinerinize götürmek ve gerekli alerji testlerini yaptırıp sorunun nereden kaynaklandığını bulmak olmalı.

-Köpeğimi en doğru ve sağlıklı biçimde beslediğimi nasıl anlayabilirim
Bunun en iyi göstergesi köpeğinizin dışkısıdır. Sağlıklı bir köpeğin dışkısı katı, tek parça , şekilsiz olmayan ve rölativ olarak küçüktür. İshal ve kabızlık en önemli sinyallerdir. Köpeğiniz sağlıklı görünmeli ve hareket etmeli, gözleri parlamalı ve oynamak için enerji dolu olmalı .Tüyleri parlak ve cinsine bağlı olarak kalın olmalı

-Mama değiştirirken nelere dikkat etmeliyim?
Köpeğinizin mamasını birden bire değiştirmek midesine iyi gelmeyebilir. Bunun için ilk hafta 2/3 eski+1/3 yeni mamadan oluşan karışımı, 2. Hafta 1/3 eski+2/3 yeni mamadan oluşan arışımı uygulayın ve 3. Haftadan itibaren yeni mamaya geçin.

Köpeğinizi mama yerine yemek artıkları,ekmekle beslemeyiniz. Vücut gelişiminde geriliğe ve istenmeyen hastalıklara sebep olabilirsiniz.