Agility

Agility (çeviklik) nedir ?
Kısaca Agility, köpeğin handlerının yönetiminde bir çok engel bulunan bir alanı süreli olarak koşmasıdır. Agility eğitimi köpek ve sahip arasındaki bağı güçlendirir ve her ikisi için de egzersiz ve eğlence sağlar.

Agility Tarihçesi – Köpek Sporlarını Kralı
Nerede Başladı – Agility fikri 1977 yılında Crufts Köpek Şovunda ana arenada itaat şampiyonası ve grup ırk yarışmaları arasındaki boş zamanı değerlendirme ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. Yıllarca içinde köpeklerin sıçramaları da bulunan birçok köpek eğitim gösterileri düzenlenmiştir. Yeni gösteriler görsel olarak izlenebilir ve Olympia’nın sert zeminine uygun olmalıydı. Köpek zıplama yarışmalarının ana fikri atların zıplama şovlarına dayandırılmıştır. Birkaç insan kafa kafaya gelmiş ve iş sınavlarındaki geniş köpek eğitim bilgileri ve deneyimlerine dayanan bir testle ortaya çıkmışlardır. Akılda tutulması gereken ana hususlar şunlardı: Eğlenceli olmalı, tehlikeli olmadan seyredenleri büyülemeli. Ekipmanları inşa ettiler. Başka bir kulüp de dört köpekten oluşan ikinci bir takım kurarak ekipmanların modifikasyonlarında ve eğitim konularında birbirlerine yardımcı olmuşlardır. Böylece şimdi bildiğimiz agility’nin temelleri atılmıştır.
Bugün agility, İngiltere’de aşırı bir popülariteye sahiptir. Şov sezonunda her hafta sonu büyük katılımların olduğu yarışmalar düzenlenmektedir. Daha büyük olaylar binlerce kişilik kalabalıklara hitap etmekte ve bir çok yarışma günümüzde tv’de yayınlanmaktadır. Agility’e karşı duyulan bu heves tüm Avrupa’ya yayıldığı gibi Avusturalya, Yeni Zelanda, 1986 dan itibaren ABD ile birlikte tamamen uluslar arası bir spor haline gelmiştir.

Eğitim Metotları

ADSC klickerin da arasında bulunduğu operant eğitim metotlarını kullanmaktadır. Övmek, oyuncaklar ve yiyecekler köpekleri bebeklik dönemlerinden eğitimin ilerleyen basamaklarına kadar motivasyon aracı olarak kullanılmaktadır. Köpekler her zaman engelleri aşmaları için cesaretlendirilirler ve asla zorlanmazlar.
Kanada Agility Derneği tarafından belirlenen standartlardaki güvenli/ sağlam ekipmanlar kullanılmaktadır. Bütün ekipmanlar yeni köpekleri engellere tanıştırırken özgüven yaratacak ve onları aşmasını sağlayacak şekilde tamamen ayarlanabilir olmalıdır. Buna ilaveten kulüp köpeğin koordinasyonunu arttıracak çeşitli ekipman bulundurmalıdır.

Örnek Eğlence Parkuru
Aşağıda Örnek eğlence Parkuru bulunmaktadır. Başlangıç seviyesindeki resmi parkurlarda dizayna hakem karar vermektedir. Parkur kurulduğunda hakem kontrol etmeli, engeller arasındaki ve toplam mesafeyi ölçmelidir. Eğer ihtiyaç duyulursa kursu tamamen düzeltebilirler.

Agility Parkuru:

rottweiler egitimi course1 Agility

3 Boyutlu Agility Parkuru:

rottweiler egitimi course3d1 Agility

Ekipmanlar
Jumps (Sıçrayışlar) – Her bir tip jump köpeğin cidago yüksekliğine göre belirlenmiş olan sınıflara göre uygun bir yüksekliğe ayarlanmaktadır. Köpekler barları devirmeden atlayabilmeleri için belirlenen yükseklikte olmalıdırlar.

Standard Jump Wing Jump Double Jump
rottweiler egitimi jump Agility rottweiler egitimi wjump Agility rottweiler egitimi djump3 Agility
Spread Jump Long Jump Tire Jump
rottweiler egitimi sjump Agility rottweiler egitimi ljump Agility rottweiler egitimi tire2 Agility

Tunnels – Tüneller İki tip tünel vardır. Açık tüneller ki bunlar uzun esnek açık tünellerdir ve kapalı tüneller veya ”chute”lar ki bunların da bir ucu açıktır ve diğer ucu yere sarkık kumaştan oluşmaktadır.

Standard Tunnel Chute
rottweiler egitimi tunnel Agility rottweiler egitimi chute Agility

Contact Obstacles – Kontak engelleri – Bunların contact obstacle olarak adlandırılmalarının nedeni her uçlarında sarı “kontak alanları”nın bulunmasıdır. Bu engelleri doğru olarak aşmak için see-saw’da (tahtıravallide), ve aşağı doğru olan engellerde köpeğin en azından bir patisinin bu kontak alanlarında olması gerekmektedir. Yenilenen kontak alanı kuralları güvenlik sebebi ile değiştirilmiştir
Eğitimde kullanılacak olan Cross-over hariç tüm kontak ekipmanları ayarlanabilir olmalıdır.

A-Frame Dogwalk
rottweiler egitimi aframe Agility rottweiler egitimi dog walk Agility
See-Saw Cross-Over
rottweiler egitimi see saw Agility rottweiler egitimi cross over Agility

Weave Poles – Zikzak direkleri – Köpek ilk sırığın sağından girmeli ve sonuna kadar zig-zag çizerek ilerlemelidir. Hiçbir sırığı kaçırmamaları gerekmektedir.

Puppy Weave Poles Slanted Weave Poles Standard Weave Poles
rottweiler egitimi pweave Agility rottweiler egitimi sweave Agility rottweiler egitimi weave Agility

Pause Table / box – Duraklama Tablası / –   Kutusu Köpek tabalay çıkmalı veya kutuya girmeli ve orada yatar pozisyonda 5 saniye kadar beklemelidir.

Pause Table Pause Box
rottweiler egitimi ptable Agility rottweiler egitimi pbox Agility