Terapi Köpeği

Terapi köpeği; Rottweiler…

Çok fazla sayıda Rottweiler ve onların sahipleri hastane ve bakım evlerindeki terapi gruplarına gönüllü olarak katılıyor, ziyaretlerde bulunuyor ve oradaki insanların günlerini aydınlatıyor.

Bu tür uygulamalardan  sadece hasta ve bakımevinde yaşayan insan faydalanmaz,bu sayede Rottweiler ırkının aslında ne kadar uyumlu sevecen bir ırk olduğu da çevreye bir kez daha ispatlanmış olur.

Bir Terapi Köpeği nedir ?

“Ziyaret hayvanları”, ”Terapi köpekleri”, “Terapi hayvanları”  evcil hayvanlarımızla katılarak yaptığımız ziyaretlere,terapi programlarına verilen birkaç isimden bazılarıdır.Programın kapsamı büyüdükçe verilen isimlerde değişiklik gösterebilir.Bu bağlamda genel olarak tercih edilen adı “Terapiye yardım eden Hayvan” dır.

Hayvan eğitimcisi ve sağlık danışmanı birlikte çalışmak için bir program belirler.Daha gayri resmi programlar için kullanılan genel isim “Faaliyetlere yardım eden hayvan” dır.

Bu grup isimleri başta biraz karışıkta gelse ileride koşulları ne kadar iyi netleştirdiğini göreceksiniz.

Her ne kadar terapi köpeği kelimesi sık kullanılsa da planlanmadan yapılan programlarda ziyaretçi köpeği ismini tercih etmek daha doğrudur.

Terapi kelimesi yerine ziyaretçi kelimesini kullanmak, terapi kelimesinin verdiği dar ve teknik anlamlı rahatsızlığın yerini daha rahat daha huzur verici bir kelimeye bırakmasını sağlar.

Terapi KöpeğiÖzel Sağlık Tesisleri Neden hayvanları alır?

Hayvanlarla yapılan ziyaretler insanların içinde bulundukları yalnızlık ve depresyon hislerini çok azaltır.Köpeklerle yapılan ziyaretler insanlarca hoş karşılanan ve bazen de eski dostlukları canlandıran aktivitelerdir.Hastaların, köpeklerin ziyaretlerinden sonra daha mutlu ve daha aktif oldukları gözlemlenmektedir.

İnsanlar köpeklerle konuşur,onlarla duygularını, düşüncelerini ve hatıralarını paylaşır.Hayvanlı ziyaretler içlerinde ileriye bakıp hala umutlanacak bir şeyler olduğunu düşünmelerini sağlar. Bir köpek veya kediyi okşamak, bir kişinin kan basıncını azaltabilir.

Okşama eylemi aynı zamanda egzersiz niteliği taşır.(uzanma,gerinme,dönüş)

Evcil hayvanlar hakkında konuşmak insanları yakınlaştırır.Ortak ilgi alanları sayesinde sohbet konuları açar.

Evcil hayvanları kabul etmeyen pek çok klinik ve hastane böyle bir fırsattan mahrum kalıyor.

Köpekler insanların yaşlılıklarını yada sağlık durumlarını yargılamazlar.Onları oldukları gibi kabul ederler.Faydaları ziyaretlerinden sonrada devam eder.Ziyaretler daha sonra anılacak paylaşılacak hatıralarda bırakır.Köpek ziyaretinden sonra geride İnsanlara paylaşması için pek çok şey bırakır.

Hangi evcil hayvan türleri katılabilir ?

Pek çok evcil hayvan ırkı bu tür ziyaretler için uygundur. Ama yinede en uygun olanı köpeklerdir.Çünkü pek çok insanın daha rahat kabullendiği ortak evcil hayvanlardır.

Köpeğinizin iyi bir ziyaretçi olup olmadığına bazı denemeler ve olayların değerlendirilmesi ile karar verilir.

İyi Bir Terapi Köpeği Ne Yapar ?

Ziyaretçi köpek mutlaka sosyal olmalıdır.Programın püf noktası köpek ve insan arasındaki etkileşimdir.Eğer köpek ziyaretten memnun kalmazsa aralarında ki etkileşim daha az olacaktır.Kişi,köpek tarafından kabullenilmeye ihtiyaç duyar.
    İyi bir terapi köpeği,durgun,hoşgörülü ve arkadaşçıldır.Ziyaretler her iki taraf içinde zevkli olmalıdır.Köpek Terapi köpeği olmak için kesinlikle zorlanmamalıdır.
    Ziyaretçi köpekler nazik olmalıdır.Mesela yolda yürüyen bir insanın karşıdan gelene yol benim dercesine yol vermemesi kabalıktır.Peki aynı şey köpekler içinde geçerlimidir?
    Başka bir köpek ona meydan okuduğunda karşılık vermesi köpeğin doğasıdır.Karşınızdaki izin vermeden ona dokunmak kabalıktır mesela.E peki sokakta yürürken hiç tanımadığınız biri kalkıp sizi öpse nasıl tepki gösterirdiniz?
    Nazik bir köpek özellikle çağrılmadıkça kimseye dokunmaz/gitmez.
    Durgunluk ve arkadaş canlılığı arasında ki denge zordur.Hatta mükemmel bir itaat köpeği bile ziyaretlere karşı ilgisiz olursa ondan terapi köpeği olması zordur.
    Soğuk,ilgisiz bir köpek sakinliği için tercih edilebilir ama bu seferde karşısındaki insan kendini reddedilmiş hissedebilir.
    Çok arkadaş canlısı sevecen bir köpek iyi niyetli de olsa yaralanmalara sebep olabilir.
    Enerji dolu bir köpek her türlü aktivitede çalışmak için her zaman hazırdır.
    Tüm köpek ırkları bu aktivitelere katılabilir.Uygun mizaç,olgunluk,uysallık aranan özelliklerdir.

Eğer köpeğinizle Ziyaretçi köpeği olmaya karar veriseniz daha çok bilgiye ihtiyacınız olacaktır.Köpeğinizin kişiliğini,mizacını,ve davranışlarını sürekli gözlemlemek durumundasınız.Olağandışı görülebilecek seslere,kokulara ve yerlere alışmasının sağlanması gerekmektedir.