Rottweiler, güçlü ve cesur yapısıyla bilinen bir köpek ırkıdır. Kökeni antik Roma’ya kadar uzanır. O dönemde Romalı askerler, sürülerini yönetmek ve eşlik etmek için bu köpekleri kullanırlardı. Roma’nın yıkılmasının ardından, bu köpekler, Almanya’nın Rottweil şehrinde kullanıldıkları işlerle adlandırıldılar. Rottweiler’ler, çiftlik hayvanlarını taşımak, yük çekmek ve çiftliklerin korunması gibi çeşitli görevlerde kullanıldılar.

Zamanla, Rottweiler’lerin işlevi değişti ve polis köpeği, rehber köpek ve arama kurtarma köpeği olarak da kullanıldılar. Irk, 1900’lerin başlarında Amerika’ya getirildi ve burada da çeşitli işlevlerde kullanıldı. Rottweiler, ırk standartlarına uygun olarak eğitildiğinde sadık, koruyucu ve zeki bir evcil hayvan olabilir. Ancak, yanlış eğitildiğinde veya kötü muamele gördüğünde agresif davranışlar gösterebilir. Bu nedenle, bu güçlü köpeklerin sahipleri tarafından doğru bir şekilde eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi önemlidir. Bugün, Rottweiler’lar hem evcil hayvanlar olarak hem de polis ve kurtarma köpekleri olarak dünyanın birçok yerinde popülerdir.